Pre vzácnu návštevu atraktívne recepty z lososa
Grilovaný lososový „sandwich“ so špargľou,
zemiakom a holandskou omáčkou
(4 osoby)
- 3 ks aljašského lososa
- 1 ks bagety
- 0,1 l olivového oleja
- 1 kg zemiakov
- 0,2 kg špargle
- soľ
- mleté čierne korenie
- 0,05 kg masla
- 0,2 l alba oleja
- 0,005 l žĺtkov
- vinný ocot
- 0,001 estragón
Na lososa si dáme tenký plátok bagety a opečieme do chrumkava. Uvaríme si zemiaky. Špargľu sparíme a orestujeme na masle. Omáčku si pripravíme vo vodnom kúpeli so žĺtkami, vinným octom, alba olejom. Dochutíme soľou, korením a estragónom.
Wonton ravioli s lososom a chilli omáčkou
- 2 ks aljašského lososa
- 1 ks wonton cesta
- 0,01 kg zázvoru
- 0,01 kg koriandru
- cesnak
- 0,001 kg chilli papričiek
- 1 l oleja
- 0,05 l žĺtkov
- 0,3 l sladkej chilli omáčky
- 0,1 l limetkového sirupu
- olivový olej
Cesnak, zázvor, chilli papričky a časť koriandru si rozdrvíme a orestujeme na olivovom oleji. Potom pridáme lososa a naplníme tým wontonové plátky, ktoré spojujeme žĺtkami a vyprážame. Omáčku pripravíme zmiešaním sladkej chilli omáčky a limetkového sirupu. Dochutíme zbytkom nasekaného koriandru.
Fettuccine s aljašským lososom
a smotanovo–bazalkovou omáčkou
(4 osoby)
- 3 ks aljašského lososa
- 0,5 kg cestovín fettuccine
- 0,08 l olivového oleja
- 0,01 kg šalotky
- 0,01 kg bazalky
- 0,05 l bieleho vína
- smotana na šľahanie
- soľ
- mleté čierne korenie
- tabasco
Šalotku orestujeme, zalejeme bielym vínom, pridáme lososa, bazalku, soľ, korenie, tabasco a zjemníme smotanou. Do omáčky zamiešame cestoviny.